Naast het vele natuurschoon heeft Winterswijk ook veel andere bezienswaardigheden. Streekmuseum Freriks geeft bezoekers op gevarieerde wijze een duidelijk beeld van de lokale geschiedenis. Naast het museum kunt u ook de oude kruidentuin en de kinderboerderij bezoeken. Gedachten aan vroeger tijden kunnen ook herleven als men over De Lappenbrink wandelt, één van de oudste delen van Winterswijk.

Andere voorbeelden van opmerkelijke of karakteristieke gebouwen zijn het postkantoor, het spoorwegstation en de synagoge. In de synagoge (1888) aan de Spoorstraat 32 is nog een ritueel bad (mikwe) te vinden. In de buurt van het spoorwegstation is een documentatiecentrum te vinden voor de spoorweggeschiedenis en streekvervoer in Winterswijk en de Achterhoek met onder andere een grote modelbaan van het station Winterswijk in de 20-er jaren.

In en om Winterswijk treft u verder verschillende kunstwerken en monumenten aan. Vooral in het buitengebied zijn er verschillende soorten molens en tal van prachtige oude boerderijen te vinden. Fietst u bijvoorbeeld eens langs de Sevink-Mölle (Meddoseweg 40) of boerderij Hesselink (Hesselinkweg 2) in Ratum.

Winterswijk heeft één van de grotere koopcentra van de Achterhoek. De wekelijkse markt op woensdagochtend, maar voor op zaterdag trekt het hele jaar veel (Duitse) bezoekers. De Preuverie is een culinair evenement dat plaatsvindt van 25 t/m 27 juli op de Markt. Daar kunnen de bezoekers zich gedurende drie dagen, in tientallen kraampjes en tenten, tegoed doen aan allerlei hapjes en drankjes. Voor veel Winterswijkers is het Volksfeest echter dé gebeurtenis van het jaar. Dit feest wordt gevierd in het laatste weekend van augustus (vanaf 24 augustus), compleet met de optocht van het bloemencorso.

Meer informatie is verkrijgbaar bij de Mevr. Kuipers-Rietbergplein. Of kijk eens op www.vvvwinterswijk.nl of op www.vakantieinwinterswijk.nl. Ook als Winterswijker zult u nog verbaasd zijn over de mooie plekjes die Winterswijk rijk is.